Tippek - ötletek: Minden, ami marketing és design

SEO tippek kisvállalkozások számára

CanvaPlaza
2023.01.16 15:32
SEO tippek kisvállalkozások számára

A SEO-stratégia sokféle formában és méretben létezik. Mindegyik SEO-stratégiának megvannak a maga előnyei és hátrányai, de kisvállalkozóként szinte lehetetlen tudni, hol kezdjük. Szerencséd van, mivel úgy döntöttünk, hogy a kisvállalkozásoknak szóló SEO tippek rövid áttekintését mutatjuk be ebben a cikkünkben.


Keményen dolgozol azért, hogy vállalkozásod sikeres legyen, de nem vagy biztos benne, hogyan lehet azt online láthatóvá tenni? Elég nehéz egy kisvállalkozás működtetése, és egyenesen lehetetlennek tűnhet, ha nem tudod, hogyan tedd láthatóvá a webhelyedet a potenciális ügyfelek számára. Ha optimalizálod weboldaladat a keresőmotorok számára, biztos lehetsz benne, hogy vállalkozásod online láthatósága növekszik.

 

De hogyan érhetem el, hogy a keresőmotorok lássák a webhelyemet?

Először is egy egyszerűen követhető SEO-ellenőrzési listát adunk, amely megmutatja, hogyan kell SEO-t alkalmazni a vállalkozásod esetében. Mindezek a pontok kevesebb mint 30 perc alatt elvégezhetőek.

Mi is pontosan a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás vagy a SEO egy webhely optimalizálásának a folyamata, hogy az előrébb kerülj a keresőmotorok eredményoldalain, hogy az magasabb helyezést érj el a keresőmotorok találati oldalain. A SEO segít abban, hogy vállalkozásod jobban látható legyen az olyan emberek számára, akik a tiédhez hasonló termékeket vagy szolgáltatásokat keresnek az interneten. A SEO azt is biztosítja, hogy megtaláljanak, amikor az emberek valami konkrétat keresnek, például „Olasz étterem a közelemben”.

Helyi SEO fontossága

A kisvállalati SEO azaz Local (helyi) SEO

Talán arra vagy kíváncsi, hogy hogyan működik a SEO a kisvállalkozások esetében? Igaz lehet, hogy a kisvállalkozásod különböző területeket elégít ki, és a helyi területeden túl is, de gyakran a helyi SEO a legfontosabb és egyben a legkönnyebben rangsorolható. A kisvállalkozások SEO-ja a Google My Business köré összpontosulhat, ami egy gyors és egyszerű módja annak, hogy megjelenj a Google Maps-en a Google keresésekben. Ezek a helyi keresések a profilodból származó releváns kulcsszavakat használják fel, hogy a te vállalkozásod más helyi vállalkozások között szerepeljen. A helyi SEO nagy hangsúlyt fektet a helyi üzleti versenyre, a helyi szakmai oldalakra, valamint arra, hogy az emberek mire keresnek a Google My Business fiókjában felsoroltakhoz képest.

Habár technikailag könnyebb a helyi SEO rangsorolás, hiszen erősen korlátoz a fizikai címed. Minél messzebb van a kereső a Te üzleti címedtől, annál kisebb valószínűséggel látja a Google a Business profilját. A másik viszont az, hogy a Te vállalkozásodhoz közeli embereknek nagy valószínűséggel megjelenítik vállalkozásodat a keresési találatok között. Ez segít a helyi ügyfeleket megcélozni a Google keresési találatokban, de más keresőoptimalizálási módszerekhez képest korlátozhatja a hatókörét.

Seo stratégia

 

SEO stratégia - Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás magától értetődő kiindulópont, ha kisvállalkozások számára végzett seo-ba merülsz. A kulcsszókutatás a megfelelő kulcsszavak megtalálásának folyamata, amelyek segítségével célzottan tudjod felépíteni weboldalad, hogy ezekre a kifejezésekre rangsorolhasson. A kulcsszókutatás elvégzésére néhány különböző eszköz és módszer létezik, de az egyik legnépszerűbb egy olyan eszköz használata, mint a Surfer SEO.

A Surfer SEO lehetővé teszi, hogy beírj egy kulcsszót, és megmutatja, hogy havonta hányan keresnek erre a kifejezésre, valamint a kapcsolódó kulcsszavakat. Ez értékes információ, mert így nem csak azt láthatod, hogy mire keresnek az emberek, hanem azt is, hogy milyen más kifejezéseket használhat a célközönséged, amikor a termékedet vagy szolgáltatásodat keresik.

Győződj meg róla, hogy az oldaladnak csábító meta címe és leírása van

A weboldal minden oldalának megvan a saját meta leírása és neve. A cím címkék azok a rövid, frappáns mondatok, amelyek a keresési eredményoldalakon a webhelyedre mutató hivatkozásként jelennek meg. A meta leírás pedig egy hosszabb, részletesebb magyarázata annak, hogy mi található az oldalon – ez nem jelenik meg a keresőmotorok találati oldalain, de a böngészők és a közösségi oldalak használják, amikor megosztják a webhelyedre mutató linkeket.

A metacímek nem lehetnek hosszabbak 60 karakternél, a leírások pedig nem haladhatják meg a 160 karaktert. Ha túl hosszúak, akkor a keresőmotorok találati oldalain levágják őket, ami csökkenti a hatékonyságukat. Miután nagyszerű meta-címet és leírást készítettél az oldalhoz, fontos, hogy a webhelyen található tartalom releváns legyen ezeknek a kifejezéseknek a szempontjából. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a keresőmotorok találati oldalain található linkek egyikére kattintva meglátogatja webhelyed, pontosan azt kell találnia, amit keresett, amikor odaér. Ha a weboldaladon található tartalom nem felel meg az általad megadott kulcsszavaknak, a Google csökkentheti a weboldal helyezését az adott kifejezésekre.

Kulcsszókutatás a SEO-ban

Tartalom írása a SEO számára

Amikor SEO célú tartalmat írsz, fontos, hogy több dolgot tarts szem előtt. Ahhoz, hogy webhelyed magasabb helyezést érjen el, a kulcsszavakat az egész tartalomban használnod kell, többek között a címben, a szövegtestben és a meta címkékben. Törekedj arra, hogy a tartalmad érdekes és hasznos legyen a közönséged számára, és ne feledd, hogy embereknek írsz, nem pedig a keresőmotoroknak. Bár a SEO-kulcsszavak beillesztése fontos, de figyelj arram, hogy a tartalom olvasható és érthető legyen. Ha olyan értékes tartalmat tudsz létrehozni, amely segít a webhely látogatóinak, látni fogod a SEO-erőfeszítéseid eredményét.

Képek optimalizálása SEO-hoz

Könnyű megfeledkezni a SEO-ról, amikor képeket töltesz fel az oldaladra, de ez lehet a SEO egyik legfontosabb része. Amikor optimalizálod a képeket, azok gyorsabban betöltődnek a webhelyeken, ami azért fontos, mert ha túl sokáig tart az oldalak betöltése, a felhasználók távoznak.

A képek SEO-hoz való optimalizálásához használhatsz olyan eszközöket, mint a TinyPNG, ami tömöríti őket, hogy kisebb méretűek legyenek anélkül, hogy minőségük romolna. Az is fontos, hogy a képfájlt magára a képre vonatkozó kulcsszavak használatával nevezd el, vagy a kép kulcsszavakban gazdag leírását is tartalmazza, amikor a képet a közösségi oldalakon posztolod.

Tehát a kisvállalkozók előnyükre használhatják a SEO-t azáltal,

  • hogy értékes tartalmat hoznak létre webhelyük látogatói számára,
  • kulcsszavakat használnak a tartalomban,
  • és optimalizálják a képeket a SEO számára.

 

Oldalelrendezés az oldal SEO javításához

Ha az oldalon belüli SEO-ról van szó, van néhány dolog, amellyel javíthatod még a rangsorolását. A legfontosabb rész a webhely oldalainak elrendezése. Ha szeretnéd, hogy az oldalaid címei csábítóak legyenek a felhasználók számára, valamint könnyen navigálható legyen, használj képeket és videókat is a szövegben montázs szerűen, hogy megtörd a szöveget és érdekesebb legyen.

A SEO során ügyelned kell arra, hogy weboldalad gyors és reszponzív legyen. A képeket úgy optimalizáld mielőtt feltöltöd őket webhelyedre. A képek önmagukban is fontosak egy magasabb rangsorolású webhelyhez, de a SEO maximalizálása érdekében gondoskodnod kell arról, hogy minden hozzáadott tartalom zökkenőmentesen működjön.

A webhely oldalainak megfelelő formázásával is javíthatod az oldalon belüli SEO-t. Győződj meg arról, hogy az összes szöveg bekezdés címkékben legyen, és hogy a bekezdések között nincsenek üres sorok. Használj fejléc címkéket is a tartalom szakaszainak felosztásához. A fejléccímkék (Htagek) a Htag 1-től a Htag 6-ig terjednek, és a szám megfelel annak, hogy mennyire fontosak a SEO szempontjából. A blogbejegyzéseket gyakran Htag-ekkel írják, így bekezdésekre és szakaszokra bonthatók, így könnyebben olvashatóak.

SEO és a weboldal design

Backlink és Off-Page SEO

A visszahivatkozás az off-page SEO egyik formája, és nagymértékben növelheti a weboldal rangsorolását. A backlinkek más webhelyekről a webhelyedre mutató hivatkozások, melyek segítenek a Google-nak megérteni, hogy mennyire értékes a tartalmad, mivel megmutatják, hogy hány más webhely hivatkozik rá. A blogbejegyzések gyakran tartalmaznak ilyen hivatkozások listáját a cikk végén, hogy az olvasók tudják, hol találhatnak további információkat a témáról. A források listáját tartalmazó blogbejegyzések nagyobb valószínűséggel kapnak visszahivatkozásokat is, mivel az olvasók meg akarják majd osztani azokat barátaikkal, családtagjaikkal és kollégáikkal. A webhelytulajdonosokkal való kapcsolatfelvétel és a tartalom megosztása velük hasonlóképpen segíthet a webhelyedre mutató backlinkek növelésében.

Releváns tartalom közösségi megosztása

A közösségi megosztás egy másik SEO-stratégia, amely szintén javíthatja webhelyed rangsorolását. Amikor tartalmat osztasz meg közösségimédia-platformokon, például a a Facebookon, azok visszamutató hivatkozásokat hoznak létre az adott tartalom eredeti forrására, ami segít a Google-nak megérteni, hogy ez mennyire értékes, és lehetővé teszi számukra, hogy más oldalakat találjanak a webhelyen. A jól megírt, képeket vagy videókat tartalmazó blogbejegyzések nagyobb valószínűséggel kerülnek megosztásra a közösségi médiában, mint azok, amelyek nem.

A visszamutató linkek létrehozásának legjobb módja az, ha értékes tartalmat hozol létre, amelyre más webhelyek hivatkozni szeretnének. Növelheted a blogbejegyzés megosztásának esélyét, ha gondoskodsz arról, hogy releváns legyen a közönséged számára. Ha olyan témáról írsz, amely az embereket érdekli, nagyobb valószínűséggel osztják meg másokkal.

Fontos, hogy a megfelelő platformot válaszd ki SEO-tervedhez, különben ez az erőfeszítés hiábavaló lehet. Ha például egy fiatalabb demográfiai csoportot célzol meg, akkor érdemes olyan közösségi média platformokat használnod, mint az Instagram. Ha a célpiac érettebb, akkor a Facebook vagy a LinkedIn jobb választás lehet.

A közösségi média egy hatékony eszköz, amelyet a SEO-tevékenységek fokozására lehet használni. A weboldaladra és blogbejegyzéseidre mutató linkek közösségi médiában történő megosztásával szélesebb közönséget érhetsz el, és növelheti a weboldal forgalmát. A vállalkozásod SEO stratégiáját megkönnyítheted, ha a közösségi médiát eszközként használod a más webhelyekről visszautaló linkek kiépítésére, ami segít a SEO-rangsorolásban a keresőmotorok találati oldalain.

Oldalsebesség és technikai SEO

A technikai SEO egy másik SEO-stratégia, amely javíthatja a webhelyed rangsorolását. Ez magában foglalja az oldalsebesség, a HTML-címkék és a sitemapok optimalizálását, hogy ezek mind megfelelően legyenek formázva a Google SEO-irányelveinek megfelelően. Az oldalsebesség a Google egyik elsődleges szempontja a webhelyek rangsorolásakor. Ha weboldalad túl sokáig töltődik be, a felhasználók elhagyják azt, mielőtt befejezné a betöltést, és ez negatívan befolyásolja a rangsorolását. Optimalizáld a képeket, hogy megfelelő méretűek legyenek, hogy csökkentsd az oldalak betöltési idejét.

A technikai SEO másik szempontja a kanonikus címkék használata. A kanonikus címkékkel megakadályozható, hogy a duplikált tartalmakat a keresőmotorok indexeljék, ami árthat webhelyed rangsorolásának. A kanonikus címkék megfelelő alkalmazásával javíthatod a webhelyed rangsorolását, és elkerülhetd a Google büntetéseit.

A technikai SEO egyik legfontosabb szempontja a webhelytérkép elkészítése. Az oldaltérkép egy olyan fájl, amely tartalmazza a webhelye összes oldalának listáját, és segít a Google-nek megérteni a webhely szerkezetét. Ha összekapcsolod a webhelyed a Google Search Console-al és elküldöd az oldaltérképed, akkor ellenőrizheted, hogy minden oldalt indexelt a Google, és hogy azok a megfelelő sorrendben szerepelnek a rangsorban.

A technikai SEO minden SEO-terv fontos része, és minden webhelytulajdonosnak végre kell hajtania. A webhely sebességének, a kanonikus címkéknek és az oldaltérképnek az optimalizálásával növelheted a webhelyed rangsorolását, és garantája, hogy oldalaidat a Google megfelelően indexelje.

Legyen mobilbarát a weboldalad

A mobil SEO a mobileszközökre, például telefonokra, táblagépekre és egyéb kézi eszközökre való optimalizálásra összpontosít. Az elmúlt években minden eddiginél többen használnak okostelefont. Szükséged lesz reszponzív webdizájnra, hogy webhelyed bármilyen eszköz képernyőméretéhez igazodni tudjon. A webhely sebességének jelentősége továbbra is érvényes a mobileszközökön, ezért erősen ajánlott egy gyorsítótárazó beépülő modul, amely csökkenti az oldalak mobileszközökön való betöltéséhez szükséges időt.

ux szerepe a webdesignban

Felhasználói élmény

A felhasználói élmény, vagy röviden UX, a felhasználó elégedettségének növelése egy termékkel, jelen esetben egy weboldallal kapcsolatban. A webhely UX-jének javítása elengedhetetlen a webhely rangsorolásának javításához. Ennek egyik módja az, ha gondoskodjunk arról, hogy weboldal minden oldala könnyen navigálható legyen. Az UX javításának másik módja az, hogy az összes kép és videó megfelelően legyen formázva. A SEO szempontjából szintén előnyös, ha weboldalon cselekvésre való felhívást használunk, hogy a felhasználók tudják, mit szeretnél, mit tegyenek. A felhasználói élmény javításának egyéb módjait már említettük, mint például a webhely sebességének növelése és a webhely optimalizálása mind az asztali, mind a mobil felhasználók számára. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a gyakorlatokat a webhelyed minden oldalán végre kell hajtanod, nem csak a kezdőlapon.

Videók hozzáadása a weboldalhoz a Canva használatával

A videók hozzáadása a weboldalához egy másik stratégia a weboldal rangsorolásának növelésére. A videók használata a weboldalon nagyszerű SEO-stratégia, mivel lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy indexeljék azokat, ami azt jelenti, hogy az emberek ezeken a videókereséseken keresztül is megtalálják a weboldalad. Javasoljuk erre a Canva használatát, amely egyszerű módja a videók elkészítéséhez a blogokhoz például. A canva egy ingyenes online eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy grafikákat és videókat készítsenek. A Canva ingyenes videók és képek könyvtárával is rendelkezik, amelyeket felhasználhatsz az weboldalakon. A videókra saját logót és vízjelet is elhelyezhetsz. A Canva nagyszerű eszköz videók készítéséhez a webhelyed számára, mert könnyen használható, és az eredmények professzionális megjelenésűek.

Canva socila media videó ingatlan irodáknak