Tippek - ötletek: Minden, ami marketing és design

12 Canva Szerkesztési Tipp

CanvaPlaza
2022.03.24 15:31
12 Canva Szerkesztési Tipp

Szeretnéd a CanvaPlaza sablonjait szerkeszteni, vagy profiként új sablont szeretnél létrehozni? Akár már ismered az alapokat, vagy csak most ismerkedsz a Canva-val, itt van az a kötelező 12 szerkesztési lépés, amellyel gyorsan hozhatsz létre vagy módosíthatsz poszt sablonokat. Készen állsz arra, hogy profiként használd a Canva-t?


A mai cikk a Canva tippekről és trükkökről szól, ahol 12+ érdekes Canva-tippet és trükköt osztunk meg, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatod ki a Canva-ból, és jobb grafikát tervezhetsz gyorsan és könnyedén!

A Canva azóta nyűgöz le minket, hogy 2012-ben elindították a társalapítók, Cameron Adams, Cliff Obrecht és Melanie Perkins. Felhasználóbarát platformjával és hatékony funkcióival nem meglepő, hogy a Canva a vizuális tartalom tervezésének egyik legnépszerűbb eszközévé vált. Online üzlettulajdonosként nagy rajongója vagyok a Canva-nak, mert segít gyorsan létrehozni lenyűgöző látványelemeket többféle formátumban.

Ahelyett, hogy mindig a nulláról kezdenéd, egyszerűen készíthetsz sablonokat a vállalkozásod számára. A Canva-ban több száz kész sablont találsz, DE! nincsennek számodra releváns tartalmakkal feltöltve, nincs a saját stílusodra alakítva és nincs a szakterületedre tervezve.

Célunk, hogy okosabban dolgozzunk, nem pedig keményebben - az online bizniszben.

Nézzük, hogyan tudod az általunk szerkesztett időmegtakarítő kész sablonokat egyszerűen és gyorsan személyre szabni. Miután megvásároltad a webáruházunkból a számodra optimális sablon csomagot és megnyitottat a kapott pdf-et, a linkekre kattintva már be is töltődnek a Canva fiókodba.

Vágjunk is bele!

1. Canva márkakészlet

Noha a sablonok csodálatos kiindulópontot jelentenek, mindenképpen javasoljuk azokat személyre szabni, hogy illeszkedjenek a Te márkádhoz.

A Canva márkakészlet funkció használatával pedig rengeteg időt takaríthatsz meg a tervezési folyamat során. Könnyedén hozzáférhet a színmintákhoz, a mentett betűstípusaidhoz, logódhoz.

Kélt helyen éred el: A bal oldali menüsávon válaszd a 'Stílusok' lehetőséget, majd a szerkesztésben tudod a saját stílusod beállítani. Illetve a Canva főoldalán a bal oldali menüben az 'Arculati csomag' -ot választva.

canva márkakészlet

Látod milyen kényelmes?! Ezt a csodálatos kis funkciót közvetlenül Canva (Pro) fiókod kezdőlapjáról érheted el! A Brand Kit lehetővé teszi, hogy mindig konzisztens maradjon a tervezési grafikád.

2. Alt + húzással arányos méretezés

Az Adobe programokhoz hasonlóan itt is használhatod az ALT billentyűt, hogy arányosan méretezd az elemeket. A méretezéséhez használhatod az oldalsó fogantyúkat vagy a sarokfogantyúkat.

3. Használd a Canva billentyűparancsait

Bár őszintén szólva, rengeteg billentyűparancs van a tarsolyunkba. Egy hosszabb listát egy külön bejegyzésben készítünk hamarosan. Itt viszont megadjuk azokat, amelyeket leggyakrabban használunk:

 • Másolás : Ctrl+C
 • Beillesztés : Ctrl+V
 • Gyors másolás : Alt + húzd
 • Szövegdoboz hozzáadása : T billentyű
 • Sor hozzáadása: Kattints az „ L ” billentyűre
 • Téglalap hozzáadása: Kattints az „ R ” billentyűre
 • Szöveg átalakítása nagybetűssé : Shift + cmd/ctrl + „ K” billentyű
 • Félkövér szöveg: Ctrl + „ B ” billentyű
 • Dőlt szöveg : Ctrl + I
 • Ismétlődő elemek: Ctrl + „ D ” billentyű
 • Csoportelemek : Ctrl + „ G ” billentyű
 • Az elemek csoportosítása: Shift + Ctrl + „ G ” billentyű
 • Jelöld ki az összes elemet a rétegen: Ctrl + „ A ” billentyű
 • Nagyítás : Ctrl + „ + ” billentyű
 • Kicsinyítés : Ctrl + „ - ” billentyű

4. Hogyan tudsz másolni egyik tervről a másikra a Canvában

A Canvában sokkal könnyebb átmásolni az egyik dizájnt a másikra, mint minden alkalommal a nulláról kezdeni (ami egy rémálomnak hangzik!). Ha másolatot szeretnél készíteni a sablonodról, kattintson erre a kis ikonra az alábbi képen látható módon…

canva-ban másolás

 

… és a sablon most egy teljesen új sablonra lesz másolva, így soha többé nem kell a nulláról kezdened!  Természetesen az egyes elemeket is egyszerűen másolhatod és beillesztheted, ha azt szeretnéd, hogy az elrendezés kissé eltérjen az előzőtől.

Ui:, tudjuk, hogy a másolás és beillesztés egyszerű billentyűkódok, amelyeket a legtöbben már ismernek… de minden esetre:

Elemek másolása: ctrl + “ C ”

Elemek beillesztése: ctrl + “ V ”

5. Elemek zárolása a Canvaban

Igen, jól hallottad. A „ zárolás ” funkció nem csak az Adobe programok számára érhető el… meg tudod csinálni a Canva-ban is! Azok számára, akik nem ismerik a zárolás funkciót: Ez a funkció lehetővé teszi bármely dizájnelem rögzítését a helyükön, így véletlenül sem mozdíthatod el, miközben a grafika más terüeltét szerkeszted. Ez akkor is rendkívül hasznos, ha gyakran megosztod a terveidet - lehetővé téve, a csapattagok számára a sablonok szerkesztését!

 • Az elemek zárolásához kövesd az alábbi egyszerű lépéseket:

1. Kattints egy elemre, vagy válaszd ki az elemek egy csoportját, amelyet rögzíteni szeretnél.

2. Kattints a 'Lakat' ikonra – ezt jobb oldalt a Megosztás gomb alatt 

canva-ban zárolás

 

 • Hogyan lehet feloldani az elemeket a Canva-ban

Ne felejtsd el, hogy fel kell oldanod az elemek zárolását, ha később szerkeszteni szeretnéd őket!

Az elemek zárolásának feloldásához kövesse az alábbi lépéseket:

1. Válaszd ki a zárolt elemeket

2. Kattints a 'Lakat' ikonra

És kész is :)

6. Ne használj sok betűtípus a sablonban

Amikor betűtípust választasz a címsorokhoz, feliratokhoz és törzsszövegekhez, használj könnyen olvasható betűtípusokat az egyszerű és hatékony grafikai tervezés érdekében. A szemnek nehezére esik több betűtípus beolvasása, ezért ragaszkodj egy egyszerű betűkészlethez.

Tipp: 2 tipust javaslunk: Legyen egy kalligráf (azaz írott) és egy jól olvasható egyszerűbb. Az utóbbi legyen hagsúlyos!

Ne használj egyszerre több betűstílust

7. Ne félj a méretektől

Alkalmazz nagyobb méretet az arányos hangsúlyozást igénylő betűtípusnál, formáknál. Használj megfelelő színeket ennek a technikának a javításához, miközben hozzá igazítod a megfelelő betűtípust, amelyek együtt jól néznek ki. 

8. A Pexels és a Pixabay használata a Canva-ban

Ez a tipp a Canva Free csomag felhasználóinak szól. Ha használtál már korábban online tervezőeszközöket, tudnod kell, hogy a Canva ingyenes stock fotógyűjteménye mellett a Canva a Pexels és a Pixabay könyvtárakat integrálja szerkesztőjébe, így jobb fotógyűjteményhez és sokféle stock képhez férhetsz hozzá!

1. lépés: Lépj a Canva szerkesztő oldalára, és kattints a „Továbbiak” lehetőségre a bal oldalsávon.

2. lépés: A 'Tartalmak Felfedezése' alatt válaszd ki a Pexels vagy a Pixabay könyvtárat, és keresd meg kedvenc képeid.

Stock fotók a canva-ban

 

9. Használd az Element Behind – Layer Hack elemet

Ha több réteget tartalmaz a sablonod, és egyetlen elem módosítása az összes többit zavarja, arra a legjobb megoldás a következő: Egy nagyon egyszerű billentyűparancs, amellyel egyszerre csak egy réteget választhatsz ki.

canva element behind

 

1. lépés: Nyomd meg a Ctrl+kattintást vagy a Cmd+kattintást az oldal első rétegének kiválasztásához.

2. lépés: Kattints addig, amíg el nem éred a szerkeszteni kívánt réteget. Ezután már szerkesztheted a kiválasztott réteget anélkül, hogy aggódnod kellene a többi elem miatt.

10. Tölts fel képeket gyorsan a Drag and Drop Upload segítségével

Senkinek nincs ideje a képeket egyenként kiválasztani és feltölteni a Canva-ba. Válaszd az okos utat! Válassz ki egy képet az eszközödről, és húzd át a Canva szerkesztőbe. A rendszer automatikusan feltölti!

11. Csoportosítsd a különböző elemeket

Hogyan mozgathatsz egy adott elemkészletet anélkül, hogy megzavarnád az egész terv térközét és elrendezését? Ez a Csoportosítás funkció használatával lehetséges.

1. lépés: Tartsd lenyomva a Shift billentyűt, és válaszd ki az összes áthelyezni kívánt elemet.

2. lépés: Kattints a 'Csoportosítás' gombra.

Alternatív megoldásként használhatsz billentyűkódot is:

Csoportosítás: (Elemek kiválasztása) + Ctrl/Cmd + G.

Csoportbontás: Ctrl/Cmd+Shift+G.

Tipp: Ha csoportosítasz több elemet, akkor nem csak mozgatni tudod őket egyszerre, hanem együtt az összes méretét is tudod módosítani. Csak kattints a kijelölt box sarkára és az egérrel egyszerűen tudod növelni vagy kicsinyíteni a csoport méretét.

 

elemek csoportosítása a canvában

 

12. Animáld a terveid a Canva-ban

A Canva 6 különböző animációs effektust is tartalmaz az ingyenes verzióban, és +13 elem animációt a Pro tervben, amelyek segítségével még vonzóbbá teheted a terveid! Amint bármilyen dizájnelemet hozzáadsz egy üres oldalhoz, a bal felső sarokban találod az 'Animáció' gombot. Tudsz Elemet, Fotót, Oldalt és Szöveteg is animálni!

Tipp: Szöveg animálásnál: csak jelöld ki vagy kattints a szövegre és válaszd a szöveg animációt! Látványos kretaívokat tudsz készíteni, amit akár a Facebook hirdetésekhez is tudsz használi, melyek biztosan megállítják a görgetésben a célcsoportod!

 

animálás a canva-ban

 

Összegzés

Ezzel cikkünk végére értünk. Reméljük, ez a cikk segített felfedezni néhány új Canva trükköt és tippet és hogy ezentúl ez segít majd a Canva hatékonyabb használatában!

Ha többet szeretnél megtudni a Canva-ról, nézd meg a további cikkeket a CanvaPlaza Blogon.

Ha tetszett amit olvastál, és elsőként szeretnél értesülni a további érdekes hírekről, tippekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Felíratkozás után rögtön megajándékozunk 3 db CanvaPlaza kész sablonnal! E mellett rendszeresen praktikus Canva sablon szerkesztési és hasznos Social Media marketing ötlettel segítünk!